Książka kulinarna "Koreański ferment. O kimchi, życiu i gotowaniu" ID: cwh6jv

10 044 zł from 5 500 zł

182%

10 044 zł

from 5 500 zł

ended

11.12.2019

136

contributors
182%
Donate

Description

Drodzy Przyjaciele, Do wydania mojej pierwszej książki brakuje już na prawdę niewiele. W książce znajdziecie 45 przepisów na dania mojej ukochanej kuchni koreańskiej, zdjęcia potraw i, co ważne, składników! Jeżeli uda się osiągnąć cel finansowy, książka ukaże się na początku grudnia. Nie proszę, żebyście wpłacali cokolwiek tak po prostu. Proponuję zakup książki w przedsprzedaży po bardzo atrakcyjnej cenie: 32 zł za szt. (cena okładkowa: 49,90 zł) . Wszyscy oczywiście otrzymacie swój egzemplarz z dedykacją! Dostawa na terenie Warszawy - gratis (wręczę książkę każdemu wspierającemu osobiście!). Poza Warszawę wyślę do paczkomatu (koszt 12,99 zł za paczkę - w paczce może być do 10 książek). Jeżeli z jakiegokolwiek powodu książka nie zostanie wydana, wpłaty zostaną zwrócone wszystkim wpłacającym! Jak mawiał klasyk: "Jeśli pomożecie, to wspólnie uda nam się ten cel osiągnąć. To jak, pomożecie?" :-) :-) :-)

Moja pierwsza książka "Koreański ferment. O kimchi, życiu i gotowaniu"

cwh6jv-bbd2b578.png

Fragment książki:

WSTĘP

"To niesamowite, że takie fajne koreańskie potrawy można ugotować z polskich produktów! Pyszne są! A jak ciekawie smakują! Aż niewiarygodnie, że są tak proste w wykonaniu!” – mniej więcej takie komentarze słyszę na moich warsztatach kuchni koreańskiej, które prowadzę w różnych miejscach Polski już od kilku lat. Ale może najpierw się przedstawię.

Nazywam się Inessa Kim. Jestem Koreanką urodzoną i wychowaną w wielokulturowym Kazachstanie. O tym, jak Koreańczycy znaleźli się w Kazachstanie opowiem w jednym z rozdziałów tej książki, ponieważ ta historia ma swój niezwykły smak. Z wykształcenia jestem historykiem. Po ukończeniu Kazachskiego Uniwersytetu Państwowego w Alma-Acie studiowałam również stosunki międzynarodowe w Pradze, Budapeszcie oraz w małym angielskim miasteczku Reading niedaleko Londynu. Do Polski przyjechałam na studia doktoranckie w 1997 roku, mając 25 lat.

Jeszcze w trakcie studiów pracowałam jako dziennikarz Polskiego Radia dla zagranicy, byłam również tłumaczem języka rosyjskiego i angielskiego, później założyłam własną firmę, którą prowadzę do dziś.

Gotuję od ósmego roku życia. A odkąd pamiętam, zawsze uwielbiałam pomagać w kuchni mamie i babciom. Nie trzeba było mnie prosić o pomoc przy dużych imprezach rodzinnych, zawsze się zgłaszałam jako pierwsza. Dzięki gotowaniu poznałam mnóstwo fajnych ludzi z różnych stron świata.

Przez bardzo długi czas nie miałam kuchni, którą stawiałabym na pierwszym miejscu. Tak samo uwielbiałam włoskie spaghetti jak polski żurek czy uzbecki płow. Tę kulinarną wielokulturowość wyniosłam z domu. Jednak muszę powiedzieć, że w moim rodzinnym domu nigdy nie brakowało koreańskich kiszonek czy sałatek, które zawsze były świetnym urozmaiceniem do każdego praktycznie dania. Pamiętam, jak któregoś dnia po powrocie ze szkoły, podczas wspólnego rodzinnego posiłku powiedziałam: „Mamo, ależ to jest fantastyczne, że jesteśmy Koreańczykami!” Byłam niezwykle dumna z tego, że nasze jedzenie jest nie tylko różnorodne, ale też niezwykle smaczne i zdrowe.

Kuchnię koreańską zaczęłam poznawać coraz lepiej gdy moja siostra Victoria jako jedyna z rodziny wyjechała do naszej historycznej ojczyzny. Studiując w Polsce, poznała Sang Chula - Koreańczyka z Korei Południowej, który studiował na Akademii Chopina (jest śpiewakiem operowym i dyrygentem), później wyszła za niego za mąż, oboje skończyli swoje studia w Polsce i wyjechali do Korei. Już od osiemnastu lat mieszkają praktycznie na samym południu kraju – w Ulsanie.

Kiedy pierwszy raz przyjechałam do Korei, byłam zachwycona miejscową kuchnią. Okazało się, że mimo wielu wspólnych cech, znacznie się różni ona od kuchni Koreańczyków mieszkających w Azji Centralnej. Spróbowałam mnóstwo nieznanych mi dotąd potraw, poznałam wiele produktów, które wtedy nie były dostępne ani w Kazachstanie, ani w Polsce. Od tego momentu zaczęła się moja podróż po autentycznych smakach Korei, a siostra Victoria do jej pory pełni rolę mojej przewodniczki.

Updates5

  • Moi Drodzy!

    Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy wsparli wydanie mojej książki, dokonując zakupu w przedsprzedaży na "zrzutka.pl"!

    Mieszkający w Warszawie i okolicach mogą odebrać swoje zamówienia w poniedziałek 9.12.2019. W godzinach od 16:00 do 21:00 tego dnia będę czekała na was w restauracji moich Przyjaciół Alicji i Alona Than "KAGO PRAGA BY ALON": Jagiellońska 22

    Dlaczego tam? :-)
    Po pierwsze, jak już wspomniałam Alicja i Alon to moi Przyjaciele :-)
    Po drugie, jest to bardzo blisko miejsca chwilowego przechowywania książek :-)
    Po trzecie, można przy okazji zamówić coś pysznego do zjedzenia (polecam zupę z kimchi i nie tylko!)
    Po czwarte, bardzo łatwy dojazd z każdej strony Warszawy ze względu na metro (stacja Dw. Wileński), a od metra - dosłownie kilka minut na piechotę!

    Z kim się zobaczę? :-)

  • Kochani, mam bardzo dobrą wiadomość! Zamówione w przedsprzedaży egzemplarze będą do odebrania już na początku przyszłego tygodnia! Szczegóły każdy z was dostanie na maila! Ale się cieszę!!!!!!! I jeszcze raz wszystkim z całego serca dziękuję!!!

  • Hurrrraaaaaaa!!! Książka jest już w drukarni i czeka na impozycję (montaż elektroniczny). Trzymajcie kciuki!!!! Jeszcze raz dziękuję wszystkim wspierającym! To dzięki wam udało się wreszcie sfinalizować wysłanie książki do druku! <3

  • See more

Contributors136

MK
Maria Kowalska
32 zł
PK
Paweł Kresak
45 zł
Arkadiusz Świder
50 zł
45 zł
AP
Agnieszka Pasieka
45 zł
 
Anonymous
45 zł
OS
Ola Strychalska
55 zł
PW
Paweł Wiater
55 zł
ŁW
Łukasz Wabnik
45 zł
 
Anonymous
45 zł
See more

Comments21

 
2500 chars
Zrzutka - Brak zdjęć

No comments yet, be first to comment!

Rewards

Donate 333 zł and more

10 egzemplarzy książki z dedykacją (dostawa w cenie)

10 egzemplarzy książki z dedykacją (dostawa w cenie)


chosen 3 times (2 of 5 available)

Choose

Donate 960 zł and more

30 egzemplarzy książki z dedykacją (dostawa w cenie)

30 egzemplarzy książki z dedykacją (dostawa w cenie)


chosen 3 times (2 of 5 available)

Choose

Donate 32 zł and more

1 egzemplarz książki z dedykacją (Warszawa - wręczę osobiście!)

1 egzemplarz książki z dedykacją (Warszawa - wręczę osobiście!)


chosen 70 times (0 of 70 available)

Donate 45 zł and more

1 egzemplarz książki z dedykacją (wysyłka w cenie)

1 egzemplarz książki z dedykacją (wysyłka w cenie)


chosen 50 times (0 of 50 available)

Our users created

398 355 whip-rounds


What are you collecting for today?