id: cwh6jv

Książka kulinarna "Koreański ferment. O kimchi, życiu i gotowaniu"

Książka kulinarna "Koreański ferment. O kimchi, życiu i gotowaniu"

Fundraiser was disabled by organiser
Inactive donations - the required operation of the Organiser of the fundraiser. If you are an Organiser - log in and take the required action.

Our users created 1 083 366 fundraisers and raised 1 184 207 327 zł

What will you fundraise for today?

Updates6

  • Jeszcze raz dziękuję bardzo wszystkim wspierającym!
    Proszę o kontakt tych, którzy jeszcze nie odebrali i nie umówili się na odbiór książki (nie podali adresu)! Mój email: [email protected]
    A książkę już można kupić na masala.com.pl oraz na allegro, wpisując w wyszukiwarkach na tych stronach "koreański ferment" :-)
    0Comments
     
    2500 char

    No comments yet, be first to comment!

    Read more
There are no updates yet.

There are no updates yet.

Description

Drodzy Przyjaciele, Do wydania mojej pierwszej książki brakuje już na prawdę niewiele. W książce znajdziecie 45 przepisów na dania mojej ukochanej kuchni koreańskiej, zdjęcia potraw i, co ważne, składników! Jeżeli uda się osiągnąć cel finansowy, książka ukaże się na początku grudnia. Nie proszę, żebyście wpłacali cokolwiek tak po prostu. Proponuję zakup książki w przedsprzedaży po bardzo atrakcyjnej cenie: 32 zł za szt. (cena okładkowa: 49,90 zł) . Wszyscy oczywiście otrzymacie swój egzemplarz z dedykacją! Dostawa na terenie Warszawy - gratis (wręczę książkę każdemu wspierającemu osobiście!). Poza Warszawę wyślę do paczkomatu (koszt 12,99 zł za paczkę - w paczce może być do 10 książek). Jeżeli z jakiegokolwiek powodu książka nie zostanie wydana, wpłaty zostaną zwrócone wszystkim wpłacającym! Jak mawiał klasyk: "Jeśli pomożecie, to wspólnie uda nam się ten cel osiągnąć. To jak, pomożecie?" :-) :-) :-)

Moja pierwsza książka "Koreański ferment. O kimchi, życiu i gotowaniu"

cwh6jv-bbd2b578.png

Fragment książki:

WSTĘP

"To niesamowite, że takie fajne koreańskie potrawy można ugotować z polskich produktów! Pyszne są! A jak ciekawie smakują! Aż niewiarygodnie, że są tak proste w wykonaniu!” – mniej więcej takie komentarze słyszę na moich warsztatach kuchni koreańskiej, które prowadzę w różnych miejscach Polski już od kilku lat. Ale może najpierw się przedstawię.

Nazywam się Inessa Kim. Jestem Koreanką urodzoną i wychowaną w wielokulturowym Kazachstanie. O tym, jak Koreańczycy znaleźli się w Kazachstanie opowiem w jednym z rozdziałów tej książki, ponieważ ta historia ma swój niezwykły smak. Z wykształcenia jestem historykiem. Po ukończeniu Kazachskiego Uniwersytetu Państwowego w Alma-Acie studiowałam również stosunki międzynarodowe w Pradze, Budapeszcie oraz w małym angielskim miasteczku Reading niedaleko Londynu. Do Polski przyjechałam na studia doktoranckie w 1997 roku, mając 25 lat.

Jeszcze w trakcie studiów pracowałam jako dziennikarz Polskiego Radia dla zagranicy, byłam również tłumaczem języka rosyjskiego i angielskiego, później założyłam własną firmę, którą prowadzę do dziś.

Gotuję od ósmego roku życia. A odkąd pamiętam, zawsze uwielbiałam pomagać w kuchni mamie i babciom. Nie trzeba było mnie prosić o pomoc przy dużych imprezach rodzinnych, zawsze się zgłaszałam jako pierwsza. Dzięki gotowaniu poznałam mnóstwo fajnych ludzi z różnych stron świata.

Przez bardzo długi czas nie miałam kuchni, którą stawiałabym na pierwszym miejscu. Tak samo uwielbiałam włoskie spaghetti jak polski żurek czy uzbecki płow. Tę kulinarną wielokulturowość wyniosłam z domu. Jednak muszę powiedzieć, że w moim rodzinnym domu nigdy nie brakowało koreańskich kiszonek czy sałatek, które zawsze były świetnym urozmaiceniem do każdego praktycznie dania. Pamiętam, jak któregoś dnia po powrocie ze szkoły, podczas wspólnego rodzinnego posiłku powiedziałam: „Mamo, ależ to jest fantastyczne, że jesteśmy Koreańczykami!” Byłam niezwykle dumna z tego, że nasze jedzenie jest nie tylko różnorodne, ale też niezwykle smaczne i zdrowe.

Kuchnię koreańską zaczęłam poznawać coraz lepiej gdy moja siostra Victoria jako jedyna z rodziny wyjechała do naszej historycznej ojczyzny. Studiując w Polsce, poznała Sang Chula - Koreańczyka z Korei Południowej, który studiował na Akademii Chopina (jest śpiewakiem operowym i dyrygentem), później wyszła za niego za mąż, oboje skończyli swoje studia w Polsce i wyjechali do Korei. Już od osiemnastu lat mieszkają praktycznie na samym południu kraju – w Ulsanie.

Kiedy pierwszy raz przyjechałam do Korei, byłam zachwycona miejscową kuchnią. Okazało się, że mimo wielu wspólnych cech, znacznie się różni ona od kuchni Koreańczyków mieszkających w Azji Centralnej. Spróbowałam mnóstwo nieznanych mi dotąd potraw, poznałam wiele produktów, które wtedy nie były dostępne ani w Kazachstanie, ani w Polsce. Od tego momentu zaczęła się moja podróż po autentycznych smakach Korei, a siostra Victoria do jej pory pełni rolę mojej przewodniczki.

There is no description yet.

There is no description yet.

The world's first Payment Card. Your mini-terminal.
The world's first Payment Card. Your mini-terminal.
Find out more

Offers/auctions 4

Buy, Support.

Buy, Support. Read more

Donations 136

preloader

Comments 21

 
2500 char