Description

Jeżeli ktoś chciałby mój przepis plus historię zapraszam do wrzucania "piątaka" na Almę, a przepis poszybuje szybko tego samego dnia.#wrzucgrosiakanakociakaDziś chlebek z Madery - Bolo de caco. Chociaż tłumaczenie dosłowne słowa „bolo” wyraźnie wskazuje na ciasto, to jednak jest to mini – chlebek, a w przełożeniu jeszcze bardziej na polskie realia, powiedziałabym, że to bułka. W jedzeniu tego chleba jest coś mistycznego, bowiem jest to receptura bardzo dawna i prawdopodobnie arabska. O to, który przepis jest tym bardziej tradycyjnym mieszkańcy Madery sprzeczają się z mieszkańcami Porto Santo. Na Maderze ciasto jest dwa razy odkładane do wyrośnięcia, w Porto Santo trzy. Do tego jeszcze w tradycyjnym wydaniu chleb pieczony jest na „caco”, bazaltowym kamieniu, pod którym żarzy się ogień. Dzisiaj wystarczy do tego patelnia. Jest to bardzo interesująca kulinarna propozycja, ponieważ do bolo dodaje się słodkie ziemniaki. Chleb wypieka się na patelni bez używania tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepły i posmarowany masłem pieruszkowo-czosnkowym.

This seller currently has no offers.

There are currently no other offers on this fundraiser.

Kolejny magiczny przepis - tym razem chlebek z Madery Bolo de Caco.

5 zł

Sold: 2

Ended

Description

Jeżeli ktoś chciałby mój przepis plus historię zapraszam do wrzucania "piątaka" na Almę, a przepis poszybuje szybko tego samego dnia.#wrzucgrosiakanakociakaDziś chlebek z Madery - Bolo de caco. Chociaż tłumaczenie dosłowne słowa „bolo” wyraźnie wskazuje na ciasto, to jednak jest to mini – chlebek, a w przełożeniu jeszcze bardziej na polskie realia, powiedziałabym, że to bułka. W jedzeniu tego chleba jest coś mistycznego, bowiem jest to receptura bardzo dawna i prawdopodobnie arabska. O to, który przepis jest tym bardziej tradycyjnym mieszkańcy Madery sprzeczają się z mieszkańcami Porto Santo. Na Maderze ciasto jest dwa razy odkładane do wyrośnięcia, w Porto Santo trzy. Do tego jeszcze w tradycyjnym wydaniu chleb pieczony jest na „caco”, bazaltowym kamieniu, pod którym żarzy się ogień. Dzisiaj wystarczy do tego patelnia. Jest to bardzo interesująca kulinarna propozycja, ponieważ do bolo dodaje się słodkie ziemniaki. Chleb wypieka się na patelni bez używania tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepły i posmarowany masłem pieruszkowo-czosnkowym.

Additional information

Contact

, to write a message to the person issuing the offer.

Shipping

This seller currently has no offers.

There are currently no other offers on this fundraiser.