id: vvtj3y

Remont po pożarze kultowego Żaczka

Remont po pożarze kultowego Żaczka

Our users created 1 226 050 fundraisers and raised 1 347 785 865 zł

What will you fundraise for today?

Updates5

  • Razem udało nam się przejść barierę 60%! Dzięki Wam zaczęliśmy "oczyszczać" Żaczka. Od wczoraj pracują tam elektrycy ciągnąc nową instalację elektryczną po zakładzie. Przed nami jeszcze długa droga, ale ufamy, że wspólnie uda nam się dojść do 100%, które pozwoli nam wrócić do życia :) Idziemy dalej <3 aydyLEtDsjPjCZzS.jpgW6UVWiHjOO4FCkwW.jpg4s9v3mpbfsdW2EBX.jpg

    0Comments
     
    2500 characters

    No comments yet, be first to comment!

    Read more
Add updates and keep supporters informed about the progress of the campaign.

Add updates and keep supporters informed about the progress of the campaign.
This will increase the credibility of your fundraiser and donor engagement.

Description

Najpierw nasi dziadkowie, a później rodzice - od blisko 50 lat prowadzili najstarszą cukiernię w centrum Przemyśla. W tym samym miejscu, zgodnie z tą samą recepturą piekli drożdżówki, kremówkę, ręcznie lepili pierogi, parzyli kawę. Do wczoraj. W tym historycznym lokalu wybuchł pożar, który spalił całe zaplecze produkcyjne i zabrał ze sobą źródło utrzymania rodziców i ich pracowników. Ta zbiórka jest naszą jedyną nadzieją.



8zV1OuyfcYeySbzp.jpg



Historia


Chcąc wrócić w rodzinne strony babci, dziadkowie sprzedali swój dom na Mazurach, a z uzyskanych w ten sposób pieniędzy kupili maszynę do lodów (w tamtych czasach taki sprzęt był ogromną inwestycją). Parę miesięcy później, w 1975 roku, Franciszek i Zofia Olechnowicz przeprowadzili się do Przemyśla by w jego centrum otworzyć lokal “Żaczek” - jedyne takie miejsce w mieście.


 l6WcWfnDhsJtlivl.jpg


Poza lodami szybko pojawiły się drożdżówki, ciasta, garmażerka i zadowoleni klienci. Dziadek Franek był nad wyraz otwartą i lubianą osobą, a każdą zakończoną sprawę kończył pudełkiem pączków (sam mówił, że przekupstwo jest wtedy, kiedy prezenty wręcza się “przed”, a nie “po” 🙂). Z czasem nasi rodzice dołączyli do rodzinnej firmy.


Z biegiem lat rzeczywistość biznesowa dookoła stawała się trudniejsza, ale Żaczek nie poszedł nigdy na kompromis. Naturalne składniki, receptura i ręczny sposób wyrabiania nie zmieniły się. Kilka lat temu u dziadka Franka stwierdzono rozległy udar mózgu, a nasi rodzice całkowicie przejęli opiekę nad nim i nad Żaczkiem. Zobacz film stworzony chwilę przed udarem klikając TUTAJ.



Pożar


Dzień przed tak ważnym dla Żaczka tłustym czwartkiem, wybuchł pożar, który pochłonął piece, smażalniki, lodówki, stoły cukiernicze, wszystkie produkty… Na całe szczęście nikt w wyniku pożaru nie ucierpiał! Niestety własnymi siłami nie będziemy w stanie pokryć strat. Nie będziemy w stanie kontynuować półwiecznej historii naszej rodziny i naszego miasta. 


IFBsRZrlTqavxttS.jpgcD13WSp5ylzFEV9m.jpg

Dobro wraca


Blisko pół wieku temu dziadek sprzedał wszystko co miał i wyjechał na drugi koniec Polski, bo uwierzył w tą wizję. Wczoraj ta wizja zgasła, a naszą jedyną iskierką nadziei na podtrzymanie rodzinnej historii, utrzymanie źródła dochodów rodziców jest właśnie ta zbiórka.



HP20JHCYgPl5pfkr.png



Za dwa lata Żaczek obchodzić będzie swoje 50-lecie pozostając przy tym najstarszą cukiernią w centrum Przemyśla. Wierzymy, że będziemy celebrować ten jubileusz razem z naszymi klientami w nowym, ale ciągle tym samym, legendarnym Żaczku. Potrzebujemy do tego Waszej pomocy.


Polub profil Żaczka na fb - takie wsparcie też ma znaczenie. Mam nadzieję, że będziemy tam wrzucać aktualizacje z postępu prac remontowych!


Dziękujemy za Wasze hojne serca!



There is no description yet.

There is no description yet.

Location

The world's first card for receiving payments. The Payment Card.
The world's first card for receiving payments. The Payment Card.
Find out more

Donations 824

preloader

Comments 44

 
2500 characters