Wpłać na zrzutkę: Alma Koci Duszek walczy z ciężką chorobą. Pomóżmy jej pokonać FIP.

 
Małgorzata Zaremba
Zweryfikowany przelewem i dowodem osobistym

Wybierz ile chcesz wpłacić

  • Kolejny magiczny przepis - tym razem chlebek z Madery Bolo de Caco.

    Jeżeli ktoś chciałby mój przepis plus historię zapraszam do wrzucania "piątaka" na Almę, a przepis poszybuje szybko tego samego dnia.#wrzucgrosiakanakociakaDziś chlebek z Madery - Bolo de caco. Chociaż tłumaczenie dosłowne słowa „bolo” wyraźnie wskazuje na ciasto, to jednak jest to mini – chlebek, a w przełożeniu jeszcze bardziej na polskie realia, powiedziałabym, że to bułka. W jedzeniu tego chleba jest coś mistycznego, bowiem jest to receptura bardzo dawna i prawdopodobnie arabska. O to, który przepis jest tym bardziej tradycyjnym mieszkańcy Madery sprzeczają się z mieszkańcami Porto Santo. Na Maderze ciasto jest dwa razy odkładane do wyrośnięcia, w Porto Santo trzy. Do tego jeszcze w tradycyjnym wydaniu chleb pieczony jest na „caco”, bazaltowym kamieniu, pod którym żarzy się ogień. Dzisiaj wystarczy do tego patelnia. Jest to bardzo interesująca kulinarna propozycja, ponieważ do bolo dodaje się słodkie ziemniaki. Chleb wypieka się na patelni bez używania tłuszczu. Podajemy jeszcze ciepły i posmarowany masłem pieruszkowo-czosnkowym.

    rozwiń
    Kolejny magiczny przepis - tym razem chlebek z Madery Bolo de Caco.
  • I królewskie Pateis de Belem

    Pasteis de nata to jedno ze sztandarowych dań kuchni portugalskiej. Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belem, skąd bierze się inna ich nazwa – pasteis de Belem. Ciekawostką jest, że w klasztorze tym został podpisany również słynny dokument dotyczący Unii Europejskiej – Traktat Lizboński.Zakonnicy w XIX wieku sprzedali przepis portugalskiemu biznesmenowi z Brazylii, Domingosowi Rafaelowi Alvaresowi, którego rodzina do dziś jest w posiadaniu oryginalnej receptury, która podobnie jak nazwa Pastéis de Belém, jest opatentowana.Przygotowanie tych wyśmienitych ciastek nie jest trudne, proces co prawda jest dość złożony, ale z każdym z etapów powinni poradzić sobie nawet początkujący.Jak zwykle zapraszam do skorzystania z mojego przepisu. Jeżeli ktoś chciałby mójzapraszam do wrzucania "piątaka" na Almę, a przepis poszybuje szybko tego samego dnia.#wrzucgrosiakanakociaka

    rozwiń
    I królewskie Pateis de Belem
  • Tajemny przepis na portugalski chce kukurydziany Broa de Milho

    Alma, Lisboa i Malic to imiona moich kotek zainspirowane najpiękniejszym krajem na świecie Portugalią. Moja ilość do Luzytanii jest wręcz legendarna;-) Niektórzy wręcz uważają, że nadaje się do długoterminowej terapii - najlepiej psychodynamicznej (może trwać latami;-). Nie tylko kocham tam być, czuć, smakować, doznawać, ale też chce o Portugalii wiedzieć najwięcej jak się da:-) (biblioteczka jest skromna 50 pozycji;-). Kocham też kuchnię portugalską, którą staram się odtwarzać w polskich warunkach:-).I chętnie się podzielę z Wami przepisami i też krótką historia danego dania. Ale... #wrzućgrosiakanakociaka na kociaka Jeżeli ktoś chciałby mój przepis plus historię zapraszam do wrzucania 'piątaka" na Almę, a przepis poszybuje szybko tego samego dnia.Portugalski chleb kukurydziany Broad de Milho - trochę mu się przypiekło, bo jak wszystko się wali to i piekarnik też. Ale w smaku - z masłem jest cudowny.

    rozwiń
    Tajemny przepis na portugalski chce kukurydziany Broa de Milho
  • Magiczny bo mój, ale inspirowany Portugalią Frango com Arroz a Portuguesa

    Czynnikiem łączącym większość regionów Portugalii (poza interiorem, gdzie dominuje mięso) jest niewątpliwie zamiłowanie do ryb. Portugalia należy do 3 krajów, które spożywają najwięcej ryb na świecie - 60 kg per capita rocznie, dzieli podium z Japonią i Islandią. Jakość i smak portugalskich ryb i owoców morza są chwalone przez najlepszych szefów kuchni na całym świecie.Drób zajmuje ważne miejsce w kuchni portugalskiej. Najbardziej popularne dania to:Frango de Churrasco(kurczak z grilla) często nazywanyFrango Piri Piri,Frango Apetitoso A Portuense(apetyczny kurczak z Porto),Franago Primavera.#wrzucgrosiakanakociaka zapraszam każdego, a jeszcze dziś przepis poleci do Darczyńcy:-)

    rozwiń
    Magiczny bo mój, ale inspirowany Portugalią Frango com Arroz a Portuguesa
  • Bolo de Laranja - portugalskie ciasto pomarańczowe

    Jeżeli chcesz zasmakować portugalskiej pomarańczy zaklętej w cieście #wrzucgrosiakanakociaka.1,2,5, 10 pln - ile Ci serce podpowie. My podzielimy się smakiem, a Ty uratujesz życie Almy:-)Przy każdym kęsie tego ciała przenosisz się na miradouro das Portas do Sol, patrzysz na nieśmiertelną palmę, popijasz popołudniową uma bica. Nazwa kawy pochodzi od lizbońskiej kawiarni „A Brasileira”, gdzie zaczęto podawać po raz pierwszy espresso. Klienci jednak nie byli zbyt przychylni do gorzkiego smaku kawy, więc kawiarnia stworzyła uliczny slogan „“Beba Isto Com Açúcar” – „Pij to z cukrem”. Tak powstał akronim „bica”. Zapach pomarańczy przypomina dzieciństwa i Boże Narodzenie:-) Przed Tobą niebieska wstęga Tagu, a w sercu spokój, bo jesteś w domu. Smacznego:-)

    rozwiń
    Bolo de Laranja - portugalskie ciasto pomarańczowe
  • Brak
Zobacz inne nagrody Pokaż mniej nagrod

Koszt obsługi transakcji

Zrzutki organizowane są za darmo - nie pobieramy żadnych opłat od organizatorów zrzutek ani wpłacających. Pomóż nam pokryć m. in. prowizję operatora płatności, by zawsze tak było!

%

Podsumowanie

Wiadomość do organizatora (opcjonalnie)
2500 znaków
Nagroda
-
Suma kosztów
Organizator otrzyma
100 zł
Koszt obsługi transakcji
0 zł

Łączna wpłata
- -
Wsparcie cykliczne
Co miesiąc

Zlecenie realizacji płatności: Zlecenie wykonuje PayU SA; czytaj więcej Dane odbiorcy, tytuł oraz kwota płatności dostarczane są PayU SA przez odbiorcę; Zlecenie jest przekazywane do realizacji po otrzymaniu przez PayU SA Państwa wpłaty. Płatność udostępniana jest odbiorcy w ciągu 1 godziny, nie później niż do końca następnego dnia roboczego; PayU SA nie pobiera opłaty od wpłacających.
Płacąc akceptujesz Zasady płatności PayU .

Administratorem Twoich danych osobowych jest PayU S.A. z siedzibą w Poznaniu (60-166), przy ul. Grunwaldzkiej 182. czytaj więcej Twoje dane osobowe będą przetwarzane w celu realizacji transakcji płatniczej, powiadamiania Cię o statusie realizacji Twojej płatności, rozpatrywania reklamacji, a także w celu wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na PayU.
Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z PayU w procesie realizacji płatności. W zależności od wybranej przez Ciebie metody płatności mogą to być: banki, instytucje płatnicze, instytucje pożyczkowe, organizacje kart płatniczych, schematy płatnicze), ponadto podmioty wspierające działalność PayU tj. dostawcy infrastruktury IT, dostawcy narzędzi do analizy ryzyka płatności a także podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na mocy obowiązujących przepisów prawa, w tym właściwym organom wymiaru sprawiedliwości. Twoje dane mogą zostać udostępnione akceptantom celem poinformowania ich o statusie realizacji płatności. Przysługuje Tobie prawo dostępu do danych, a także do ich sprostowania, ograniczenia ich przetwarzania, zgłoszenia sprzeciwu wobec ich przetwarzania, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji w tym profilowania oraz do przenoszenia i usunięcia danych. Podanie danych jest dobrowolne jednak niezbędne do realizacji płatności, a brak podania danych może skutkować odrzuceniem płatności. Więcej informacji o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych przez PayU znajdziesz w Polityce Prywatności .

Zrzutka.pl Sp. z o.o. przetwarza dane osobowe w celu czytaj więcej .in. marketingu własnych produktów i usług oraz w celu zapewnienia osobom wspierającym i organizującym zrzutki bezpiecznego korzystania ze strony Zrzutka.pl oraz zapobiegania oszustwom. Dokładniejsze informacje o kategoriach, celach i sposobach przetwarzania danych osobowych przez Zrzutka.pl Sp. z o.o. przysługujących Ci prawach oraz ich realizacji, możesz znaleźć tutaj: kliknij

exclamation-triangle Created with Sketch.
Ze względu na dyrektywę PSD2 w następnym kroku prawdopodobnie będzie konieczne dodatkowe uwierzytelnienie na stronie banku. W przypadku problemów - wybierz inną metodę płatności lub dowiedz się więcej - tutaj.