Organiser's profile
Hoppy Lab S.C. Browar Rzemieślniczy Jakub Bielecki Małgorzata Twardzicka
Kim jesteśmy Jeszcze do niedawna każdy z nas był zwyczajnym, etatowym pracownikiem. Tym, co wyróżniało nas na tle naszych kolegów i współpracowników, było ogromne zamiłowanie browarnicze. W przeciwieństwie jednak do wielu znajomych, nie byliśmy wyłącznie koneserami kolejnych pozycji i smaków – naszym marzeniem było stworzenie własnego browaru, bogatego w nowe trunki i odświeżoną „klasykę”. Swoją przygodę z piwowarstwem rozpoczęliśmy więc od prób warzenia autorskiego piwa w domu, „po godzinach” – próbując tym samym łączyć naszą pasję z codziennym życiem zawodowym i dotychczasowymi obowiązkami. Tak powstawały nasze pierwsze produkty, tworzone w oparciu o tradycyjne style browarnicze – lager i pils. I… udało się! Każdy z nich miał swój zwyczajny, a jednocześnie unikatowy posmak, na który tak bardzo liczyliśmy. Idąc za ciosem, podejmowaliśmy się kolejnych wyzwań – do naszych specjalności dołączały nowe, coraz ciekawsze odmiany, takie jak: Stout, Porter, czy American India Pale Ale. W pewnym momencie zrozumieliśmy, że nasze – dotychczas niezobowiązujące – hobby staje się dla nas czymś poważnym. Czymś, czemu chcielibyśmy poświęcić resztę życia. Porzuciliśmy więc pracę na etacie na rzecz podjęcia ryzyka spełnienia naszego wspólnego, piwnego snu. Własnymi siłami udało nam się przekształcić budynek starej piekarni w miejsce, które stało się nowoczesnym browarem rzemieślniczym. Na własnoręcznie wyremontowane lokum otrzymaliśmy niezbędne pozwolenia i po niemal roku przygotowań (25 marca 2017r.) zadebiutowaliśmy na lokalnym rynku jako Hoppy Lab, czyli Chmielowe Laboratorium. Nazwa ta bowiem najbardziej współgrała z naszą nową codziennością i tym, co robiliśmy. To właśnie tam od kilku już lat powstają nasze piwa. Co oferujemy Dzisiaj jesteśmy grupą młodych ludzi, która chciałaby zaprosić Państwa do uczestnictwa w browarniczej przygodzie i skosztowania owoców naszej piwnej pasji. Tutaj, w autorskim Laboratorium, w którym każde z piw powstaje na bazie opracowanych przez nas receptur. Do ich tworzenia używamy słodów, pochodzących ze zbóż uprawianych przez lokalnych rolników. Dodawany do nich chmiel sprowadzamy natomiast z najdalszych zakątków świata – tak, by każdy trunek mógł „pochwalić się” Wam swoim wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem. W naszym browarze rzemieślniczym nie przyśpieszamy też procesu samej fermentacji, która w warunkach naturalnych trwa około miesiąca. Każdy z wyrobów jest jednak przez nas troskliwie i pieczołowicie doglądany. W konsekwencji jesteśmy w stanie dostarczyć Państwu piwa o najwyższej jakości, których degustacja jest wyłącznie przyjemnością. Nasz cel Naszym celem jest pokazanie każdemu z Was, zupełnie nowego wymiaru browarnictwa – będącego połączeniem sztuki i lokalnej kultury, zamkniętych w uroku złotego płynu. Sztuki łączenia składników w intrygującą zagadkę oraz kultury regionu, skupionej wokół pełnych emocji spotkań i rozmów przy kuflu.