Organiser's profile
MONKA Paweł Tatara
Verified by bank transfer, identity document and company documentsRestauracja monka mieści się w barokowym spichlerzu z pierwszej połowy XVIII w. przy ulicy Piekary 2 zaraz obok Krzywej Wieży. Dawniej spichrz służył do magazynowania zbóż. Charakterystycznym elementem budynku są opaski okienne, które kształtem mają przypominać worki z mąką. Koncept restauracji wywodzi się z historii miejsca, w którym się mieści. To historia spichrza, która bezpośrednio wiąże się z ziarnem, mąką i magazynowaniem. Naszym celem było stworzenie prostego konceptu kuchni, która będzie korzystać z kasz, różnego rodzaju przetworów domowego wyrobu oraz mąki. Kuchnia nawiązuje również do bogatej tradycji kulinarnej Kujaw. W menu zdecydowaliśmy się wprowadzić gęsinę, staropolskie podpłomyki czy zupę ogonową. Kuchnię kujawską serwujemy w nowoczesny sposób i nie zamykamy się na trendy panujące obecnie w gastronomi. Naszą kartę budujemy w oparciu o sezonowe produkty. Współpracujemy z lokalnymi dostawcami z okolic Torunia i Bydgoszczy, są to w większości małe gospodarstwa i przetwórnie z którymi poznamy was wkrótce na naszej stronie. Są to smaki wyjątkowe i niepowtarzalne, które z przyjemnością serwujemy na co dzień naszym gościom.