Description
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Autor: Stanisław Czerniecki
Wydali i opracowali: Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj
Przedmowa: Stanisław Lubomirski
Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.
Cena: 70 PLN
Wydawnictwo: Muzeum Pałac w Wilanowie
Rok wydania: 2010
Objętość: 240 stron
Format: 21,8x30,5 cm
Oprawa: miękka zintegrowana
ISBN 978-83-60959-01-5
Wydanie trzecie
200 zł
50 zł
There are currently no other offers on this fundraiser.
Książka - Stanisław Czerniecki Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
60 zł
Description
Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw
Autor: Stanisław Czerniecki
Wydali i opracowali: Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj
Przedmowa: Stanisław Lubomirski
Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.
Cena: 70 PLN
Wydawnictwo: Muzeum Pałac w Wilanowie
Rok wydania: 2010
Objętość: 240 stron
Format: 21,8x30,5 cm
Oprawa: miękka zintegrowana
ISBN 978-83-60959-01-5
Wydanie trzecie
Additional information
Seller
Contact
Log in , to message Organiser.
Shipping
200 zł
50 zł
There are currently no other offers on this fundraiser.