Zbieram 1 mln na demokrację
Zbieram 1 mln na demokrację
Nasi użytkownicy założyli 1 159 665 zrzutek i zebrali 1 204 173 190 zł
A ty na co dziś zbierasz?
Opis zrzutki
Nie mam nic konkretnego do przekazania, ale mogę podzielić się super przepisem na iście polskie danie :)
Składniki na flaki na sposób tradycyjny
1 kg flaków wołowych świeżych lub mrożonych, gotowych do przyrządzenia4 marchewki średniej wielkości2 pietruszki średniej wielkości2 cebuleseler średniej wielkości4 łyżki oliwy6 szklanek bulionu (może być z kostki)2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiego10 ziaren pieprzudwie łyżki suszonego majerankułyżka słodkiej papryki w proszkułyżeczka ostrej papryki w proszkułyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie dania flaki na sposób tradycyjny
Jeśli flaki są świeże:Flaki czyszczę bardzo dokładnie - najpierw nożem.Następnie zaś płuczę jest bardzo dokładnie kilka razy w ciepłej wodzie. Odsączone posypuję grubą warstwą soli i najlepiej twardą szczotką szoruję, aż będą całkiem czyste. A potem znowu płuczę intensywnie pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczone zalewam zimną wodą i odstawiam na co najmniej godzinę.Po tym czasie flaki przekładam do garnka, zalewam zimna wodą i zagotowuję. Wyjmuję je z garnka, przelewam zimną wodą (wodę, w której się gotowały wylewam), zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i i gotuję do miękkości na wolnym ogniu. Gotowanie flaków trwa około 3 godzin.Ugotowane, miękkie flaki wyjmuję z wywaru (wywar zachowuję), studzę, następnie kroję na cienkie paski i przekładam do wywaru.Jeśli flaki mrożone (już pokrojone):Zamrożone flaki wrzucam do wrzącego bulionu, gotuję przez 10 minut, aż staną się miękkie.Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję "na zapałkę".Oliwę rozgrzewam na patelni, kiedy gorąca, wrzucam warzywa i smażę, często mieszając przez 3 minuty, patelnię zdejmuję z ognia, dodaję oba rodzaje papryki w proszku i mieszam dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat.Podsmażone warzywa przekładam do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw.Podaję silnie gorące z chlebem.Smacznego!!!
Ta zrzutka nie ma jeszcze opisu.
Stwórz swój własny link do promocji zrzutki i sprawdzaj na bieżąco statystyki!
Stwórz swój własny link do promocji zrzutki i sprawdzaj na bieżąco statystyki!