"Ja Rolnik" - film dokumentalny o małych gospodarstwach rolnych i rynkach lokalnych w Polsce ID: ssr3he

"Ja Rolnik" - film dokumentalny o małych gospodarstwach rolnych i rynkach lokalnych w Polsce ID: ssr3he

36 281 zł z 250 000 zł

14%

36 281 zł

36 281 zł

z 250 000 zł

26 dni

26 dni

do końca

16

16

wspierających
14%
Wpłać na zrzutkę

Aktualności 3

Opis zrzutki

Prosimy o wpłaty na pokrycie kosztów produkcji i emisji 50 minutowego filmu dokumentalnego oraz zapewnienia naszej niezależności. Nasz film opowie o tym jak rolnicy prowadzący dziś w Polsce produkcję, przetwórstwo i sprzedaż w małej skali, podejmują współpracę z konsumentami by współtworzyć rynki lokalne w oparciu o tzw. sprzedaż bezpośrednią "od pola do stołu". Opowiemy o możliwościach "zazieleniania" gospodarki żywnościowej w Polsce przy pomocy rozwiązań bezpośrednio łączących producentów i konsumentów.

 

Ile potrzebujemy pieniędzy?

Chcemy pozyskać 250.000 zł (ok. 55.000 EURO)

Środki pokryją koszty produkcji i dystrybucji filmu, w tym zdjęcia, montaż, tłumaczenia, podróże i inne koszty. Wasze wpłaty są niezbędne dla zapewnienia niezależności i przygotowania polskiej i angielskiej wersji filmu.

 

Nasze motywacje

Może jesteś producentem żywności w małej skali, albo po prostu poszukujesz dostępu do sezonowej, świeżej i smacznej żywności wprost od producenta tak jak My. Jeśli, zależy Ci, tak jak i nam, na zwiększeniu i utrwaleniu dostępu do żywności wyprodukowanej lokalnie w Polsce albo w kraju, w którym mieszkasz. Jeśli uważasz, że rynki lokalne dla żywności lokalnej mają sens pod kątem ekologii, zdrowia, gospodarki wiejskiej oraz dobrobytu naszych społeczności, to potrzebujemy Twojego wsparcia finansowego i pomocy w upowszechnianiu Polskiego doświadczeń, tak aby mogli z niego skorzystać zwolennicy żywności lokalnej w Polsce i w innych częściach świata.

 

Jak dokonać wpłaty?

Dane do przelewu międzynarodowego (SWIFT i IBAN) można uzyskać po naciśnięciu guzika "Wpłać" po prawej stronie. Można wybrać metodę płatności przelewem tradycyjnym (wybrać ikonkę "zwykły przelew"). Można też zapłacić kartą (ikony kart MasterCard/Visa lub Masterpass lub Visa Checkout).

  • Można wpłacać darowizny bezpośrednio na dedykowane konto naszej zrzutki w złotówkach na konto PL 63 1750 1312 6884 0448 1936 7494 Odbiorca: Zrzutka.pl sp. z o. o. adres: al. Karkonoska 59, 53-015 Wrocław.
  • Wpłaty z poza Polski można dokonać w EURO lub innej walucie bezpośrednio na IBAN PL 63 1750 1312 6884 0448 1936 7494 SWIFT PPABPLPKXXX. Odbiorca: Zrzutka.pl sp. z o. o. adres: al. Karkonoska 59, 53-015 Wrocław. Bank name and address: BNP Paribas Bank Polska Spółka Akcyjna, ul. Kasprzaka 10/16 01-211 Warszawa 


Nasz film

Nasz film dokumentalny opowie o tym, jak zmienia się rynek żywności w Polsce z perspektywy rolników produkujących w małej skali, głównie na rynki lokalne. Rolnicy coraz chętniej angażują się we wspólne inicjatywy, umożliwiające im sprzedaż bezpośrednią wyprodukowanych przez siebie produktów. Ale jakie bariery muszą pokonać zarówno rolnicy jak i konsumenci by rynki dla żywności lokalnej rosły w siłę?


W Polsce jest niemal 1,4 milionów gospodarstw rolnych, w przeważającej części małych gospodarstw rodzinnych. Większość produkuje na własne potrzeby i nie uczestniczy w sprzedaży rynkowej. Wykorzystanie ich potencjału do tworzenia i wzmacniania żywnościowych rynków lokalnych to niewątpliwa szansa dla ożywienia gospodarki wiejskiej, zapewnienia bezpieczeństwa dostaw żywności, ochrony krajobrazu i różnorodności biologicznej oraz ochrony klimatu. Co należy uczynić by rynki lokalne dla żywności wyprodukowanej lokalnie stały się normą a nie wyjątkiem?


Będziemy poszukiwać odpowiedzi na te pytania, udzielając głos rolnikom, małym przetwórcom oraz konsumentom i potencjalnym konsumentom. Chcemy opowiedzieć o tym jak oni konsekwentnie walczą o swoje i przełamują bariery niemożności. Jakie są wnioski? Co należałoby zrobić, aby więcej rolników i konsumentów angażowało się w rozwijanie rynków lokalnych i zapewnienia im trwałe miejsce w sektorze żywnościowym na przyszłość.


Odbiorca i dystrybucja

Film jest skierowany do szerokiego grona odbiorców – zarówno do rolników i przetwórców już produkujących w skali nieprzemysłowej oraz tych, którzy mogli by potencjalnie przetwarzać i sprzedawać swoje produkty w konwencji „od pola do stołu” jak i do konsumentów, którzy szukają dostępu do żywności wyprodukowanej lokalnej. Chcemy dotrzeć do wszystkich tych, którzy działają na rzecz wzmocnienia rynków lokalnych dla żywności wyprodukowanej lokalnie na korzyść swoich społeczności lokalnych.


Film będzie emitowany w Internecie w wersji polskiej i angielskiej oraz w ogólnopolskiej telewizji. Prezentując film poza Polską, chcemy zwrócić uwagę na wciąż obecne w Polsce, mało znane zjawisko nieprzemysłowego rolnictwa i przetwórstwa żywności. Małe gospodarstwa rolne wraz z przetwórstwem w małej skali stanowią w Polsce, tak jak i w innych krajach, spory potencjał dla wdrożenia założeń rozwoju zrównoważonego, zgodnie z wytycznymi Komisji Europejskiej w programie Europejski Zielony Ład.

l6044a2ef3580371.jpeg

pa6e736394ee8d59.jpeg

f854c8657b745a41.jpegKim jesteśmy

Stanowimy zgrany zespół - Rafał Serafin i Wojtek Majewski - który zrealizował w ostatnich 3 latach magazyn Wiedz i Mądrze Jedz opowiadający o małych gospodarstwach rolnych, rynkach lokalnych i zakupach wprost od rolnika. Wyprodukowaliśmy i wyemitowaliśmy w Internecie i telewizji ogólnopolskiej 34 odcinki magazynu w postaci 10 minutowych reportaży filmowych. Są one dostępne w wersji polskiej i angielskiej na www.prostoodrolnika.pl/portofolio 


Pozyskujemy środki na nasz projekt za pośrednictwem przedsiębiorstwa społecznego IsoTech, które zostało ustanowione przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska, która od lat współpracuję z producentem filmowym - firma Sens, która wyprodukuje nasz film.

y66c5b057a27e71c.jpeg

Nazywam się Rafał Serafin. Od 10 lat, zajmuję się działaniem na rzecz zwiększenia znaczenia lokalnych rynków dla żywności wyprodukowanej lokalnie; zmiany przepisów na bardziej przyjazne dla przetwórstwa i sprzedaży w małej skali; organizowania rynków lokalnych w oparciu o rozwiązania tzw. krótkich łańcuchów dostaw żywności, które łączą producentów i konsumentów bez pośredników; opracowania narzędzi informatycznych oraz innowacji organizacyjnych na rzecz zwiększenia sprzedaży bezpośredniej produktów żywnościowych.

pdb64404410deb33.jpeg

Nazywam się Wojtek Majewski. Jestem dziennikarzem i filmowcem. Od 3 lat jeżdżę po Polsce i próbuję opowiedzieć historie ciekawych ludzi oraz o ich inicjatywach tworzenia i wzmacniania rynków dla żywności lokalnej.


Zakładamy, że realizację rozpoczniemy jeszcze w 2020 roku!

Wpłacający16

 
Dane ukryte
11 000 zł
TB
Tomasz Biderman
9 000 zł
 
Użytkownik niezarejestrowany
7 380 zł
 
Użytkownik niezarejestrowany
3 900 zł
 
Użytkownik niezarejestrowany
3 800 zł
KU
Krystyna U Wolniakowski
400 zł
MD
Michał Dembinski
100 zł
 
Rafał Serafin
100 zł
BS
BARBARA STACHOWIAK
100 zł
J
Jarek Szczygieł
100 zł
Zobacz więcej

Komentarze

 
2500 znaków
Zrzutka - Brak zdjęć

Nikt jeszcze nie dodał komentarza, możesz być pierwszy!

Nagrody

Wpłać 100 zł i więcej

Wpis na listę darczyńców w materiałach promocyjnych

Wymienimy Ciebie jako darczyńcę w filmie i w materiałach promujących film. Ponadto otrzymasz zaproszenie na pokaz przed-premierowy naszego filmu.

wybrano 4 razy

Wybieram

Wpłać 200 zł i więcej

"Ja, Rolnik" broszurka oraz tradycyjny produkt lokalny

"Ja, Rolnik" broszurka oraz tradycyjny produkt lokalny

Nagrodę w postaci broszurki o produkcji naszego filmu oraz wybrany tradycyjny produkt lokalny dostarczymy po zakończeniu akcji.

Wybieram

Wpłać 225 zł i więcej

Otrzymuj miesięczny blog nt rynków lokalnych w Polsce

Co miesiąc, otrzymasz na swoje konto e-mailowe specjalny blog nt. rynków lokalnych dla żywności wyprodukowanej lokalnie w Polsce na tle trendów międzynarodowych oraz rekomendacje inicjatyw "od pola do stołu", producentów i produktów.

Wybieram

Wpłać 250 zł i więcej

Obiad dla 2 osoby w Marchewce Bistro (w Krakowie)

Obiad dla 2 osoby w Marchewce Bistro (w Krakowie)

Zapraszamy na obiad dla 2 osób do Marchewki Bistro w Nowohuckim Centrum Kultury w Krakowie. Bistro oferuje codziennie nowy menu w oparciu o to co jest dostępne od rolników i małych producentów. Zostań fanem Marchewki Bistro - https://www.facebook.com/MarchewkaBistro

wybrano 1 raz

Wybieram

Nasi użytkownicy założyli

588 145 zrzutek

i zebrali

330 773 199 zł


A ty na co dziś zbierasz?