Parówki onkologiczne dla dzieci
Parówki onkologiczne dla dzieci
Nasi użytkownicy założyli 1 220 619 zrzutek i zebrali 1 333 099 293 zł
A ty na co dziś zbierasz?
Opis zrzutki
CZY ZASTANAWIAŁEŚ SIĘ KIEDYŚ, CO KRYJE SIĘ W ŚRODKU PARÓWKI? CZY JEST ONA ZDROWA?
Dlaczego idąc do sklepu widzisz promocję "Drugi produkt za 1 grosz"? Czy często kupujesz parowki swoim dzieciom? Dlaczego tak wiele dzieci umiera na wszelkiego rodzaju nowotwory?
----------------------------------------
POMÓŻ NAM ZEBRAĆ PIENIĄDZE NA GRUNTOWNE PRZEBADANIE PARÓWEK POPULARNYCH MAREK. Sprawdzimy nie tylko skład (ten opisany na opakowaniu), ale będziemy szukać antybiotyków, pestycydów, rakotwórczego glifosatu, przekroczonych norm azotynów oraz tych substancji, o których producent nam nie mówi.
SPRAWDŹMY CZY TE PRODUKTY NADAJĄ SIĘ DO JEDZENIA! Aby to zrobić, potrzebujemy Twojej pomocy! Badanie fizykochemicznych wędlin i wyrobów wędliniarskich są trudne i bardzo kosztowne, i często trzeba je robić poza granicami naszego kraju, gdyż lokalne laboratoria informują producentów o takim zdarzeniu i są w stanie podmienić próbki. Wyniki badań opublikujemy szeroko w mediach a wszelkie nieprawidłowości będziemy zgłaszać do organów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i do prokuratury.
Oto kilka faktów na temat składu parówek:
----------------------------------------
Podstawowym składnikiem parówek jest oczywiście mięso. Każdy produkt tego typu będzie zawierał również sól i/lub przyprawy. Ze względu na fakt, że mięso jest surowcem szczególnie podatnym na rozwój szkodliwych drobnoustrojów, w tym bakterii - laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum), parówki (nie wszystkie) zawierają substancje konserwujące, w tym przede wszystkim azotyn sodu (E250), który jest skuteczny w neutralizowaniu wspomnianego zagrożenia. Niestety podejrzewa się, że związek ten może być przyczyną tworzenia się w organizmie człowieka rakotwórczych NITROZOAMIN.
Produktów dostępnych na rynku o krótkim składzie jest bardzo niewiele. Większość parówek posiada bardzo długi skład, który opiera się na takich dodatkach jak:
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) - jest to zmielona masa mięsno-tłuszczowa otrzymywana przez oddzielenie resztek mięsa od kości. W skrócie - są to zmielone najgorszej jakości części wieprzowiny, wołowiny, drobiu. W porównaniu do mięsa, masa ta charakteryzuje się dużo wyższą zawartością tłuszczu. MOM nie jest uznawany za mięso.
Cukier (w tym glukoza, dekstroza, syrop glukozowy) - spożycie cukru przyczynia się do rozwoju wielu chorób, m.in. nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca
Maltodekstryny - są to częściowo rożłożone węglowodany, pochodzące ze skrobi. Maltodekstryny wykorzystywane są jako substancje stabilizujące teksturę, zamienniki tłuszczu, wypełniacze tłuszczu i nośniki. Podobnie jak cukier, mogą być przyczyną próchnicy, nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca
Tłuszcz, emulsje tłuszczowe, skórki wieprzowe - nadają smak i konsystencję; zwiększają kaloryczność pierogów. Są źródłem szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą przyczyniać się m.in. do rozwoju nadwagi, otyłości, chorób serca; są składnikami wysoko niepożądanymi w produktach.
Wzmacniacze smaku - składniki wykorzystywane do poprawy smaku produktów. W parówkach można znaleźć zwykle glutaminian monosodowy (E621) lub 5'-rybonukleotydy disodowe (E635), którym przypisuje się negatywny wpływ na zdrowie człowieka
Substancje zagęszczające i stabilizujące - są to składniki, które (jak sama nazwa wskazuje) zagęszczają produkt, wpływając na poprawę jego struktury i konsystencji. Ogólnie są bezpieczne dla zdrowia, jednak trzeba pamiętać, że trifosforany (E451) i polifosforany (E452), które mogą znaleźć się w parówkach są źródłem fosforu, którego nadmiar w organizmie wpływa negatywnie m.in. na budowę kości
Regulatory kwasowości - są to związki, które regulują pH produktu. W ten sposób wpływają na smak produktu, jak również chronią go przed rozwojem niektórych bakterii. chlorek potasu (E331), octan potasu (E261), octan sodu (E262)
Skrobie - podobnie jak wspomniane substancje zagęszczające, skrobia zazwyczaj wykorzystywana jest jako składnik zagęszczający i stabilizujący konsystencję produktów. Nie wnosi ze sobą żadnych walorów zdrowotnych, ale nie jest też niebezpieczna dla zdrowia
Przeciwutleniacze - związki, które zapobiegają utlenianiu (psuciu się) niektórych składników produktów i rozwojowi mikroorganizmów chorobotwórczych. Dodatkowo zapobiegają niekorzystnym zmianom barwy. W większości są zupełnie bezpieczne dla zdrowia. W parówkach najczęściej można znaleźć kwas askorbinowy (E300), askorbinian sodu (E301) i izoaskorbinian sodu (E316)
Białka (sojowe, wieprzowe, mleka), hydrolizaty białek - zazwyczaj stosowane, aby nadać odpowiednią konsystencję produktom spożywczym. Nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednak uważa się, że obniżają jakość produktu
Ekstrakt drożdżowy - wzmacnia smak i aromat produktów i potraw. Stosowany jest w miejsce glutaminianu sodu - co jest zabiegiem korzystnym, choć jeszcze lepszym rozwiązaniem jest wybór takiego produktu, który nie zawiera żadnego z wymienionych składników.
Dnia 3 stycznia 2019 roku Najwyższa Izba Kontroli pt. "Nadzór nad stosowaniem dodatków do żywności" opublikowała zatrważający raport dotyczący dodatków do żywności. Stwierdzono w nim, że nie rzadko żywność w Polsce jest trująca i rakotwórcza, w której dopuszczalne normy są często przekraczane, a w 14% próbek znajdowały się substancje nie uwzględnione na opakowaniu!
Wskazano, najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego pobrania dodatków z dietą były dzieci, głównie w wieku do 10 lat.
Dodatkowo stwierdzono, że przeciętny Polak w swojej jednodniowej diecie jest w stanie zjeść aż 85 różnych substancji dodatkowych dodanych do żywności. Więcej przeczytasz w tym artykule. Poniżej kilka faktów:
Zrzutkę wspierają:
Ta zrzutka nie ma jeszcze opisu.
Stwórz swój własny link do promocji zrzutki i sprawdzaj na bieżąco statystyki!
Stwórz swój własny link do promocji zrzutki i sprawdzaj na bieżąco statystyki!
Przydatne linki 5
„E” w żywności bez kontroli
nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html
Jak one to znoszą - Otwarte klatki
youtube.com/watch?v=frZb_Un-ZO4
Frankenkurczak - Otwarte klatki
youtube.com/watch?v=iASLbsuuuC8
Raport NIK
nik.gov.pl/plik/id,18799,vp,21402.pdf
Marcin Bustowski pod siedzibą Animex
youtube.com/watch?v=18NeL9xMp9k