id: mcagje

Utworzenie i wyposażenie przydomowej biopiekarni

Utworzenie i wyposażenie przydomowej biopiekarni

Our users created 1 262 742 fundraisers and raised 1 450 699 582 zł

What will you fundraise for today?
Create fundraiser

Description

MAŁA PRZYDOMOWA BIOPIEKARNIA

„Pajda Zdrowia – Biopieczywo wypiekane z miłością i pasją”


Mam 58 lat, mieszkam na terenie Górnych Łużyc, w jednej z wiosek pod Zgorzelcem. Poza pracą zawodową, od kilku lat pasjonuję się i zajmuję wypiekiem tradycyjnego, zdrowego chleba na zakwasie, wyrobem wędlin wg receptur mojego dziadka i taty oraz działalnością społeczną. Od dwóch lat zacząłem bardzo mocno się interesować biopiekarnictwem i wypiekać biopieczywo w domu. Zauważyłem, że coraz więcej ludzi sięga po zdrową, nieprzetworzoną żywność, w tym również po pieczywo z mąk niestandaryzowanych i niemodyfikowanych, bez spulchniaczy, ulepszaczy itd. Zacząłem więc sporo czytać i słuchać na temat prastarych odmian zbóż takich, jak: samopsza, płaskurka, orkisz, krzyca. Znalazłem dostawców tych mąk w standardzie BIO i tak zaczęła się moja przygoda z takimi wypiekami. Również wszystkie dodatki do chleba, w postaci nasion i płatków, kupuję

w standardzie BIO. Mam już kilkudziesięciu stałych odbiorców, ale niestety

w domowych warunkach i pieczeniu nawet w dwóch piekarnikach, nie jestem

w stanie zapewnić odpowiedniej regularności i ilości pieczywa. A bardzo chciałbym zacząć służyć zdrowiu większej liczbie ludzi, wypiekając takie pieczywo, organizując warsztaty i zajęcia dla dzieci i dorosłych, połączone z wypiekiem chleba, pizzy, bułek itp. Dodatkowo myślę, że ciekawym pomysłem byłoby organizowanie spotkań, „opowieści o chlebie przy chlebie”, dzieląc się swoją wiedzą i pasją z lokalną społecznością i wszystkimi chętnymi, którzy zechcą

u mnie zagościć. Jestem przekonany, że dla wielu osób byłoby niezwykłą frajdą móc przygotować swój pierwszy chleb, bułki, pizzę czy też podpłomyki, samemu wsadzić je do pieca, a potem upieczone wyciągnąć i rozkoszować się zapachem  

i smakiem. Czy jedliście kiedyś własnoręcznie zrobiony i upieczony podpłomyk

z prawdziwym miodem, albo powidłami domowej roboty? Pycha!!!

Do tego jednak potrzebny jest prawdziwy piec chlebowy, opalany drewnem i mała przydomowa piekarenka o czym marzę od kilku lat. Mam pomieszczenie, które chciałbym zaadaptować na ten cel i odpowiednio wyposażyć, ale jak to często bywa brak środków nie pozwala mi zrealizować swojego marzenia.

Chcę tutaj nadmienić, że wypiekam 7 rodzajów chleba wg własnych opracowanych receptur. Takie nadałem im nazwy: smakosza, luksusowy, dobrodziej (o niskim indeksie glikemicznym), razowy samo zdrowie, pyszny jasny, żytni pytlowy i chleb bezglutenowy.

Co ciekawe w poniemieckim domu, w którym mieszkam wcześniej też była piekarnia. Przed wojną właścicielem był Niemiec, a po wojnie przejął piekarnię polski piekarz i prowadził ją do lat siedemdziesiątych XX wieku. Nawet remontując dom, przy wstawianiu nowego okna odkryliśmy wewnątrz parapetu kilkadziesiąt fiolek z napisem dr Oetker, z 1936 roku. Dodatkowo dziwnym trafem żona polskiego piekarza tak, jak moja była nauczycielem! Tak więc czas kontynuować tradycję tego domu i historią zatoczyć koło.

Dlatego, za namową przyjaciół i znajomych, którzy już od pewnego czasu zaopatrują się u mnie w chleb, albo mocno mi dopingują, ośmieliłem się założyć zbiórkę, aby zrealizować swoje marzenie, jeszcze bardziej rozwijać swoją pasję, a tym samym służyć ludziom!

Mam więc nadzieję na: „Do zobaczenia z wieloma z Was”

Z góry składam bardzo serdeczne podziękowania za otwartość, zrozumienie, szczodrość, serce. Wyrażam głęboką nadzieję, że za tą życzliwość będę się mógł odpłacić wypiekając ludziom zdrowy i pełnowartościowy chleb.

BONUSY!!!

Każda wpłata od 100 zł na życzenie Darczyńcy może być nagrodzona prezentem w postaci jednego z moich chlebów.

Każda wpłata od 1.000 zł umożliwi, osobie lub rodzinie, udział w zajęciach warsztatowych, po uruchomieniu biopiekarni i przygotowaniu odpowiedniego zaplecza i infrastruktury przy piekarni lub udziału w spotkaniu „Przy chlebie o chlebie” wraz z degustacją moich wypieków, wyrobów wędliniarskich, smalcu, gziki, kiszonek itp., jak na jednym z załączonych zdjęć.

There is no description yet.

There is no description yet.

Download apps
Download the Zrzutka.pl mobile app and fundraise for your goal wherever you are!
Download the Zrzutka.pl mobile app and fundraise for your goal wherever you are!

Moneyboxes

Nobody created moneybox for this fundraiser yet. Your moneybox may be the first!

Comments

 
2500 characters
Zrzutka - Brak zdjęć

No comments yet, be first to comment!