Organiser's profile
Magdalena Świderska
Malinówka to naturalne gospodarstwo, które mieści się we wsi Drągowina nad malowniczą rzeczką Brzeźniczanką. Malinówka to przede wszystkim pasieka, którą jest prowadzona w taki sposób, aby jak najmniej przeszkadzać pszczołom – dzięki czemu produkują one doskonały miód - w tym roku zdobyliśmy Perłę Regionów w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Oprócz pszczół mamy również owce – wrzosówki szare rogate, kozy oraz rozmaity drób. Malinówka to też mała leśna piekarenka, w której czarują się prawdziwe chleby żytnie na zakwasie, bez jakichkolwiek dodatków – składają się tylko z dobrych myśli, mąki żytniej, wody i soli. Staramy się też sezonowo przetwarzać to, co daje nam natura – produkujemy różne przetwory, od syropów ziołowych, przez konfitury, octy, zakwasy na żury i barszcze oraz musztardy. Prowadzimy też warsztaty pszczelarskie dla dzieci i dorosłych.