Opis

Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw

Autor: Stanisław Czerniecki

Wydali i opracowali: Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj

Przedmowa: Stanisław Lubomirski


Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.

 Cena: 70 PLN

Wydawnictwo: Muzeum Pałac w Wilanowie

Rok wydania: 2010

Objętość: 240 stron

Format: 21,8x30,5 cm

Oprawa: miękka zintegrowana

ISBN 978-83-60959-01-5

Wydanie trzecie


Aktualnie wystawiający nie posiada innych ofert/licytacji.

Aktualnie na zrzutce nie ma innych ofert/licytacji.

Książka - Stanisław Czerniecki Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw

60 zł

Zakończona

Opis

Compendium Ferculorum albo Zebranie Potraw

Autor: Stanisław Czerniecki

Wydali i opracowali: Jarosław Dumanowski, Magdalena Spychaj

Przedmowa: Stanisław Lubomirski


Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium Ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu dr hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane, autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.

 Cena: 70 PLN

Wydawnictwo: Muzeum Pałac w Wilanowie

Rok wydania: 2010

Objętość: 240 stron

Format: 21,8x30,5 cm

Oprawa: miękka zintegrowana

ISBN 978-83-60959-01-5

Wydanie trzecie


Pozostałe informacje

Kontakt

, aby napisać do wystawiającego ofertę.

Wysyłka

Aktualnie wystawiający nie posiada innych ofert/licytacji.

Aktualnie na zrzutce nie ma innych ofert/licytacji.