id: epmpa2

Zbieram 1 mln na demokrację

Zbieram 1 mln na demokrację

Inactive donations - the required operation of the Organiser of the fundraiser. If you are an Organiser - log in and take the required action.

Our users created 1 168 205 fundraisers and raised 1 216 351 149 zł

What will you fundraise for today?

Description

Nie mam nic konkretnego do przekazania, ale mogę podzielić się super przepisem na iście polskie danie :)

Składniki na flaki na sposób tradycyjny

1 kg flaków wołowych świeżych lub mrożonych, gotowych do przyrządzenia4 marchewki średniej wielkości2 pietruszki średniej wielkości2 cebuleseler średniej wielkości4 łyżki oliwy6 szklanek bulionu (może być z kostki)2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiego10 ziaren pieprzudwie łyżki suszonego majerankułyżka słodkiej papryki w proszkułyżeczka ostrej papryki w proszkułyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie dania flaki na sposób tradycyjny

Jeśli flaki są świeże:Flaki czyszczę bardzo dokładnie - najpierw nożem.Następnie zaś płuczę jest bardzo dokładnie kilka razy w ciepłej wodzie. Odsączone posypuję grubą warstwą soli i najlepiej twardą szczotką szoruję, aż będą całkiem czyste. A potem znowu płuczę intensywnie pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczone zalewam zimną wodą i odstawiam na co najmniej godzinę.Po tym czasie flaki przekładam do garnka, zalewam zimna wodą i zagotowuję. Wyjmuję je z garnka, przelewam zimną wodą (wodę, w której się gotowały wylewam), zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i i gotuję do miękkości na wolnym ogniu. Gotowanie flaków trwa około 3 godzin.Ugotowane, miękkie flaki wyjmuję z wywaru (wywar zachowuję), studzę, następnie kroję na cienkie paski i przekładam do wywaru.Jeśli flaki mrożone (już pokrojone):Zamrożone flaki wrzucam do wrzącego bulionu, gotuję przez 10 minut, aż staną się miękkie.Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję "na zapałkę".Oliwę rozgrzewam na patelni, kiedy gorąca, wrzucam warzywa i smażę, często mieszając przez 3 minuty, patelnię zdejmuję z ognia, dodaję oba rodzaje papryki w proszku i mieszam dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat.Podsmażone warzywa przekładam do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw.Podaję silnie gorące z chlebem.Smacznego!!!

There is no description yet.

There is no description yet.

The world's first Payment Card. Your mini-terminal.
The world's first Payment Card. Your mini-terminal.
Find out more

Donations

no donations yet, be first to donate!

No donations yet, be first to donate!

Inactive donations - operation of the fundraiser's Organiser required. If you are a Organiser - log in and take the required action.

Comments

 
2500 characters
Zrzutka - Brak zdjęć

No comments yet, be first to comment!