id: epmpa2

Zbieram 1 mln na demokrację

Zbieram 1 mln na demokrację

Inactive donations - the required operation of the Organiser of the fundraiser. If you are an Organiser - log in and take the required action.

Our users created 1 177 524 fundraisers and raised 1 230 055 804 zł

What will you fundraise for today?

Description

Nie mam nic konkretnego do przekazania, ale mogę podzielić się super przepisem na iście polskie danie :)

Składniki na flaki na sposób tradycyjny

1 kg flaków wołowych świeżych lub mrożonych, gotowych do przyrządzenia4 marchewki średniej wielkości2 pietruszki średniej wielkości2 cebuleseler średniej wielkości4 łyżki oliwy6 szklanek bulionu (może być z kostki)2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiego10 ziaren pieprzudwie łyżki suszonego majerankułyżka słodkiej papryki w proszkułyżeczka ostrej papryki w proszkułyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie dania flaki na sposób tradycyjny

Jeśli flaki są świeże:Flaki czyszczę bardzo dokładnie - najpierw nożem.Następnie zaś płuczę jest bardzo dokładnie kilka razy w ciepłej wodzie. Odsączone posypuję grubą warstwą soli i najlepiej twardą szczotką szoruję, aż będą całkiem czyste. A potem znowu płuczę intensywnie pod bieżącą wodą. Tak wyczyszczone zalewam zimną wodą i odstawiam na co najmniej godzinę.Po tym czasie flaki przekładam do garnka, zalewam zimna wodą i zagotowuję. Wyjmuję je z garnka, przelewam zimną wodą (wodę, w której się gotowały wylewam), zalewam bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach i i gotuję do miękkości na wolnym ogniu. Gotowanie flaków trwa około 3 godzin.Ugotowane, miękkie flaki wyjmuję z wywaru (wywar zachowuję), studzę, następnie kroję na cienkie paski i przekładam do wywaru.Jeśli flaki mrożone (już pokrojone):Zamrożone flaki wrzucam do wrzącego bulionu, gotuję przez 10 minut, aż staną się miękkie.Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieram, myję i kroję "na zapałkę".Oliwę rozgrzewam na patelni, kiedy gorąca, wrzucam warzywa i smażę, często mieszając przez 3 minuty, patelnię zdejmuję z ognia, dodaję oba rodzaje papryki w proszku i mieszam dokładnie. Patelnię stawiam jeszcze na pół minuty na ogniu, tak by z papryki wydobył się cały aromat.Podsmażone warzywa przekładam do miękkich flaków i doprowadzam do wrzenia. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Gotuję do miękkości warzyw.Podaję silnie gorące z chlebem.Smacznego!!!

There is no description yet.

There is no description yet.

The world's first Payment Card. Accept payments wherever you are.
The world's first Payment Card. Accept payments wherever you are.
Find out more

Donations

no donations yet, be first to donate!

No donations yet, be first to donate!

Inactive donations - operation of the fundraiser's Organiser required. If you are a Organiser - log in and take the required action.

Comments

 
2500 characters
Zrzutka - Brak zdjęć

No comments yet, be first to comment!